VAD ÄR CROSSFIT?

CrossFit som träningsform kretsar kring naturliga rörelser. Vi gör sådant som efterliknar de fysiska utmaningar som mötte våra förfäder: sitta ned och stå upp, springa, lyfta, kasta, klättra, hoppa, knuffa och släpa.

Vi har de här rörelserna i oss naturligt och de ligger till grund för de övningar som strävar efter att bemästra inom Crossfit.

Det finns lika många versioner av denna träningsform som det finns tränare som lär ut den.

Det finns varianter som är riktade mot särskilda mål som t.ex. långdistanslopp, kraftsporter, styrka, storlek, tyngdlyftning, simning, gymnastik, golf, m.m. Det kan låta luddigt men grundprincipen är dock den samma: Konstant varierade funktionella rörelser utförda med hög intensitet.

Alltså att bli så allsidig som möjligt med lika stor förmåga i var och en av följande fysiska färdigheter: – Rörlighet – Kondition – Uthållighet – Styrka – Snabbhet – Explosivitet – Smidighet – Koordination – Precision – Balans

Vi söker arbetskapacitet i alla tänkbara rörelser och olika långa utmaningar.

Träningen sker med t.ex. skivstång, hantlar, kettlebells, räcke, klättringsrep, hopprep, romerska ringar, medicinbollar och andra enkla redskap.

Med andra ord så är CF som träningsmetod inte ett exakt program eller schema, utan snarare principer som träningen baseras på.


Crossfit tränas ofta i grupp. Det är en tuff träningsform, utan tvekan. Att genomgå fysiska och psykiska prövningar med andra ger en speciell gemenskap och sammanhållning.

Inte sällan utgör CF-boxar lika mycket gym som “fritidsgård för vuxna”.

Det blir med tiden en plats där man känner tillhörighet och vänskap. Det blir en plats där likasinnade samlas och umgås (oavsett bakgrund).

Den här community-känslan är lika tydlig på de enskilda boxarna som i det nätverk av CF-utövare som möts via internet.

CF är lika mycket community som träningsform.

När man har en träningsform som också är en sport, och de två delarna tillsammans utgör en community, så påverkas man när man blir en del av den. Otaliga människor har CF på sin topplista över saker som förändrat deras liv. Det innebär oftast en vändpunkt i mångas liv mot det bättre, ur hälsoperspektiv.

Man dras lätt med i den positiva spiral som sätts igång av den starka communityn.

Träningsrutiner börjar falla på plats, medvetenheten kring kosten tilltar, motivationen ökar och ens prioriteringar i livet skiftar mer mot självomhändertagande och hälsa.

Inte sällan blir man lite lätt besatt av det här fenomenet, kallat CrossFit.

Det är så klart inte alla som gillar CF. Många hittar dock rätt i sin träning genom att testa CF och upptäcker hur kul det är med en viss del av träningsformen, som t.ex. kettlebellträning, gymnastik eller tyngdlyftning.

Ibland blir det en bekräftelse på att det man tränade innan CF var rätt för en och utgör motivation för att fortsätta sin träningsresa där man kom ifrån.

CF påverkar människor och utgör ofta en språngbräda i ens träningsliv.

Ta språnget och se vart du landar!


Källa: CrossFit Nordic

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: